26. 3. 2017 Bad Deutsch Altenburg

7. kolo oblastného rebríčka oblasti Západ
Oblastné majstrovstvá šprintových štafiet v orientačnom behu.

Pozývame vás do malebného dolnorakúskeho kúpeľného mestečka Bad Deutsch Altenburg na preteky v orientačnom behu. V spolupráci s klubom OL Carnuntum sme pre vás pripravili dopoludňajší mestský šprint. Popoludní vás zasa čakajú trojčlenné štafety v šprinte. Vyhodnotenie pretekov bude nezávislé, len v hlavnej kategórii vyhlásime celkových víťazov.

Straty a nálezy

Na zhromaždisku sme našli bežecké termoprádlo: Sivomodré tričko zn. Odlo vel 176 a čierne tričko zn. Tervel, vel S/M. Kontakt: sandberg.orienteering@gmail.com

Fotky

Pozrite si zábery od našich fotografov:

Foto Martin Jonáš Foto Filip Kubina

Foto Werner Herbst Foto Rišo Balogh

Foto Barbora Šmelíková

Výsledky

Celkovými víťazmi hlavnej kategórie o pohár starostu Bad Deutsch-Altenburgu sa stali
David Schneider (HSV OL Wiener Neustad) a Anna Simkovics (OLC Wienerwald).

Routegadget
Zakresľujte si postupy do Routegadgetu. Zo všetkých, ktorí si ho zakreslia do 48 hod. od zverejnenia vylosujeme troch ktorí nemusia platiť štartovné na našich ďalších pretekoch Spoznaj svoj les.

Letny cas!

Štartovky

Nezabudnite, že štartovky sú už v letnom čase, nezmeškajte!

Prihlášky

Šprintové štafety sú zároveň prvým kolom rebríčka štafiet oblasti Západ.
Propozície rebríčkovej súťaže nájdete tu.

Snežienky a machri

Preteky v orientačnom behu Snežienky a machri sa uskutočnili po prvý raz v Bratislave na Kramároch v roku 2013. Konajú sa vždy okolo Medzinárodného dňa žien. Pomenované sú na počesť rovnomenného českého filmu. Organizátorom je športový klub Sandberg Bratislava.

Počasie

Termíny

  • 19 Marca

    Prihlasovanie

    Uzávierka prihlášok v systéme orienteeringonline.net.

  • 26 Marca

    10:00 Šprint

    Denné preteky jednotlivcov v orientačnom behu v šprinte s pevným poradím kontrol a intervalovým štartom.

  • 26Marca

    14:00 Šprintové štafety

    Majstrovstvá oblasti Západ v orientačnom behu trojčlenných štafiet v šprinte s pevným poradím kontrol a hromadným štartom.

Bad Deutsch Altenburg

Obec

Dolnorakúske kúpeľné mestečko Bad Deutsch Altenburg leží na pravom brehu Dunaja asi 20km juhozápadne od Bratislavy. Na reumatické ochorenia sa tu liečili už starí Rimania.

Prístup

Pretože preteky budú prebiehať priamo v obci a jej najbližšom okolí, prístup na preteky cez obec je zakázaný. Na zhromaždisko sa dostanete najlepšie zo severnej časti po ceste Am Stein.

Mapa

Bad Deutsch Altenburg mierka 1 : 5 000, ekvidištanta 2 m, podľa normy ISSOM 2007, stav marec 2017, formát A4+. tlač na materiál Pretex. Mapovali: Lukáš Barták a Rado Jonáš.
 
 
 

Carnuntinum

Múzeum Carnuntinum postavil architekt Friedrich Ohmann v štýle rímskej vidieckej vily. Múzeum v roku 1904 slávnostne otvoril rakúsky cisár Franz Joseph. S viac ako 2 miliónmi nálezov v depozitári patrí medzi najväčšie rakúske múzeá. Obdiv návštevníkov sa sústreďuje na jedinečné archeologické nálezy z dôb antického osídlenia, ako sú šperky, náradie, zbrane či kultové predmety.

Bazilika

Na strmej vyvýšenine nad mestečkom leží bazilika Nanebovzatia Panny Márie. Je to krásna ukážka románskeho a gotického stavebného slohu. Pochádza z 11. storočia, v druhej polovici 14. storočia bola prestavaná na reprezentatívnu trojloďovú románsku baziliku Neskôr pristavali presbytérium v gotickom štýle, Kostol patrí medzi významné pamiatky rakúskej stredovekej architektúry.

Amfiteáter

Poslednou zachovanou súčasťou bývalého vojenského mestečka je prírodný amfiteáter.
Zachované múry pochádzajú z novšej prestavby približne z konca 2. storočia n.l. Do arény sa vstupovalo dvoma bránami na východe a dvoma na západe. Do hľadiska sa zmestilo až 8 000 divákov.
Aj v súčasnosti sa tu odohrávajú príležitostné kultúrne podujatia.

Organizátori a sponzori