Trail-O

 
Na pretekoch v Líščom údolí pripravíme jednoduchú verziu pretekov v Trail-O, na ktorej nebudete potrebovať žiadne špeciálne znalosti ani skúsenosti, postačí zdravý rozum a základy orientácie. Nebudete potrebovať poznať piktogramy ani význam symbolov na mape, všetko bude popísané slovne. Kontrolné stanovištia budú jednoduchšie ako na "poriadnych" pretekoch.  

Čo to vlastne je?

Trail-o je jednou z disciplín orientačných športov, ktorá je zameraná hlavne na správne čítanie a interpretáciu mapy. Pretekár dostane na štarte mapu s vyznačenými kontrolnými stanovišťami. Na každej kontrole zakreslenej do mapy nájde pretekár v teréne zhluk niekoľkých lampiónov a jeho úlohou je rozpoznať, ktorý z nich zodpovedá popisu a polohe vyznačenej na mape. Pritom využíva rozličné techniky - identifikáciu a lokalizáciu objektov, odhad vzdialenosti, sledovanie vrstevníc, zámerné línie a pod. Nesmie však priamo vstúpiť do terénu a po celý čas zostáva len na ceste (preto aj názov "trail-o"). V Škandinávskych krajinách, kde má táto disciplína už mnohoročnú tradíciu so stovkami pretekárov, sa používa názov "pre-o", teda "precízna" orientácia.

Tato disciplína ponúka rovnakú šancu zúčastniť sa aj ľuďom s obmedzenou pohyblivosťou, pohyb po ceste je umožnený aj vozíčkárom, pretože rýchlosť nie je dôležitá.

Nasledovný obrázok znázorňuje základný princíp. Pretekár sa pohybuje po cestičke a obzerá si objekty s rozmiestnenými lampiónmi. Objekty dáva do súvisu s nákresom v mapke a na základe popisu piktogramami sa rozhoduje, ktorý z lampiónov je umiestnený správne.

priklad rozmiestnenia
Príklad jedného stanovišťa pretekov Trail-O. Fotografia znázorňuje reálny pohľad, mapka vľavo je výrez z mapy, ktorú dostane pretekár spolu s popisom (piktogramy vľavo). Slovné vysvetlenie piktogramov je pod nimi. Správne riešenie aj so zákresom do mapky je vpravo.

Na súťažiach býva lampiónov okolo správneho objektu aj viac (A-E) a niekedy môže byť správna odpoveď aj Z, teda žiaden z lampiónov nie je umiestnený správne. Viac informácií...



Pre záujemcov z radov orientačných bežcov odporúčame najprv si prečítať stručnú príručku s príkladmi a trail sa dá čiastočne vyskúšať aj za počítačom.